Hej!

När jag studerade till inredare för sju år sen, lärde jag mej bl.a. om  Wabi Sabi och Feng Shui. Wabi Sabi är kanske mindre känt och härstammar från Buddismen. Wabi Sabi har i nutid blivit en del av inredningsfilosofin.

Den senaste tiden har Wabi Sabi begreppet synats och hörts i sociala medier och radio. Wabi Sabi uppfattas ibland på fel sätt, många tror att Wabi Sabi hör ihop med att ha det stökigt runt om sej. Hörde någon i radion berätta att: ”Wabi Sabi betyder ofullständighet och då får jag ju ha mina saker i o-ordning och råddigt i hemmet, vad skönt”. Kanske inte helt vad tanken om Wabi Sabi går ut på.

Wabi betydde från början ensamhet men blev senare ett ord för lugn och harmoni, Sabi betyder rostig eller formad av väder och tiden. Wabi Sabi är något ofullständigt, vackert och lugnt.

Att använda Wabi Sabi i sitt hem betyder tomma ytor, enkelhet och lugn. Föremålen och möblerna ska vara assymetriska, det slitna och väderbitna,; sprickor, fåror, färgslitage etc. får synas, och det ska inte vara perfekt. Att ha mycket saker och ostädat har inget med Wabi Sabi att göra. I ett hem med Wabi Sabi-känsla har man få utvalda och enkla föremål. De har alla sin plats och naturmaterialen skall synas.

Om du vill prova på Wabi Sabi i ditt hem, börjar du med att plocka bort onödiga saker och att lägga in runda former och assymetri bland möbler och föremål. Lyft in det slitna träbordet från förrådet och häng upp en kvist från stranden. Tänk naturligt och enkelt. Låt de naturliga ytorna synas. Känslan i rummet ska göra dej lugn, färgerna går i jordnära nyanser. Enligt Buddismen blir man olycklig av allt det materiella.

Ha en härlig höstvecka.

Wabi Sabi på er! Susie.

Share →